Wijziging testament bij scheiden

Notaris Goossens Wijzigen testament bij scheiden

Wijziging testament bij scheiden

Na je scheiding is het belangrijk om aandacht te besteden aan je testament. In je testament heb je bepaald wie wat erft na je overlijden. Bekijk goed of je testament na je scheiding nog up-to-date is. Het is niet prettig als je ex-partner of zijn of haar familieleden straks nog van je erven of bepaalde bevoegdheden hebben, terwijl jij dat niet wilt.

Kan mijn ex-partner nog van mij erven?

Ja dat kan! Het kan namelijk zijn dat de ex-partner nog is opgenomen in het bestaande testament en dat dit testament nog werkt na de scheiding.

Maar ook is mogelijk dat de ex-partner via jullie gezamenlijke kind(eren) nog erft. Als je na de scheiding komt te overlijden, zullen in de meeste gevallen de kinderen erfgenaam zijn. Indien vervolgens één van de kinderen komt te overlijden én zelf geen kinderen of een partner heeft, kan je ex-partner weer erfgenaam van jullie kind zijn en zo toch een deel van je erfenis ontvangen. Aangezien dit meestal niet de bedoeling is, kan dit worden voorkomen door in een testament een zogenaamde tweetrapsmaking op te nemen. In die bepaling kan worden vastgelegd, dat als één van de kinderen na hun vader of moeder overlijdt, deze erfenis niet door erft naar de andere ouder, maar naar het andere kind of kinderen. Je kunt dus als het ware over je graf regeren.

Wie beheert het vermogen van de kinderen dat zij van mij erven?

Als je niets regelt, zal de ex-partner het vermogen dat de kinderen erven gaan beheren. De ex-partner hoeft daarbij geen enkele verantwoording af te leggen. Als het op is, is het op! In een testament kun je iemand anders als bewindvoerder benoemen zodat de kinderen hiertegen worden beschermd.

Een executeur benoemen?

Wanneer je minderjarige kinderen erven, zal hun wettelijke vertegenwoordiger (de ex-partner) de nalatenschap van jou afwikkelen. Je ex-partner moet dan letterlijk je huis door op zoek naar administratie en dergelijk om alles voor de nalatenschap te regelen. Ook dit is iets wat je liever niet wilt. Benoem daarom een ander als executeur. Die zorgt er meteen voor dat de kinderen krijgen waar ze recht op hebben.

 

Download de brochure: "U gaat scheiden"