Hypotheekakte

Notaris Goossens Hypotheekakte

Hypotheekakte

(Nieuwe) hypotheek

Als je geld wilt lenen voor de aankoop of verbouwing van jouw woning, dan wil de bank vaak een recht van hypotheek. Voor een hypotheek is een notariële akte nodig.

De bank wil er namelijk zeker van zijn dat je het geld van de lening terugbetaalt en wil daarom een hypotheekrecht op je huis. Dit betekent dat je voortaan gebonden bent aan beperkingen. Deze beperkingen staan in de hypotheekakte. De woning mag bijvoorbeeld niet worden verhuurd zonder eerst toestemming te vragen aan de bank.

Keuze voor een bank of familiehypotheek

Bij de keuze voor een bank wordt vaak alleen gedacht aan de hoogte van de lening. Dit is niet het enige dat van belang is bij het kiezen van een lening. Het NG-team adviseert graag over de hypotheekrenteaftrek en andere financiële zaken.

Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt (een deel van) het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Het onderpand van de lening is de woning. Onderling bepaal je zelf de voorwaarden van de lening, zoals het te lenen bedrag, de rente, de looptijd, de manier van aflossing.

Voordeel is dat de geldgever en geldnemer uit één familie komen en dus op een hele andere manier afspraken kunnen maken over de hypotheeklening. Een nadeel is dat er weinig ondersteuning is bij het afsluiten en het beheren van de lening.

Advies bij hypotheek

Geld lenen bij de bank voor een woning betekent in bijna alle gevallen een hypotheek. Als je bovendien de overwaarde van jouw huidige woning in jouw volgende woning gaat investeren, is er vaak ook nog een zogenaamde ‘overbruggingshypotheek’ nodig.

Wat kan voor jou belangrijk zijn?

  • Wat zijn de netto maandlasten inclusief de eventuele premies voor een overlijdensrisico- of levensverzekering?
  • Je bent niet altijd verplicht om de polis van de overlijdensrisico- of levensverzekering bij de bank af te sluiten waar je de lening neemt.
  • Als je de polis van de overlijdensrisico- of levensverzekering op de juiste manier afsluit, kunt je belasting besparen bij overlijden.
  • Er geldt een aantal beperkingen van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Kom je wel voor het volledige bedrag van de lening in aanmerking voor de aftrekbaarheid?

Enige tijd geleden heb ik vanuit mijn mediationpraktijk een ingewikkeld vastgoeddossier voorgelegd aan Notariskantoor Goossens. Met uitstekende juridische kennis van zaken en heldere uitleg is het dossier naar volle tevredenheid van betrokken partijen afgehandeld. Graag beveel ik Notariskantoor Goossens van harte aan.

Niels J. Kooijman

Eigenaar, Kooijman Mediation & Management

Download de brochure: "Woning kopen"